Meny 1

Denna meny är ett förslag på en trerätters GI-middag för två.




MENY

Förrätt:     Carpaccio
Varmrätt:  Entrecote med Camember-ost
Dessert:    Chokladmousse

Carpaccio

200 g frusen oxfilé  
flingsalt
nymald peppar
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
ruccolasallad
1,5 dl riven parmesan
1 dl rostade pinjenötter

Låt oxfilén tina något, men för att få så tunna skivor som möjligt skurna, så är det bra om filén inte är för mjuk. Använd en en vass, välslipad kniv och skär köttet i så tunna skivor du kan. Skivorna lägger du på en bit platsfolie.

När allt kött är uppskuret lägger du plastfolie över, och bankar köttet ännu tunnar med hjälp av handen. Använd inte knivhandtaget eller andra verktyg då köttet lätt spricker. 

Lägg upp köttet tunt på tallrikarna, lite omlott - så det täcker hela tallriksytan. Peppra med pepparkvarnen och strö flingsalt över. Ringla rikligt med olivolja och fördela balsamvinägern. Strö även över osten, nötterna och ruccolan. Färdigt att servera!

Entrecote med camembert

2 skivor entrecote
75 g camembert ost
1 rödlök 
100 g champinjoner
grön sparris
vitlök
olivolja
smör
salt

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär champinjonerna i lagom stora bitar. Stek champinjonerna och en vitlöksklyfta i lika delar olivolja och smör, tills de fått gyllenbrun färg och önskad konsistens. Gör samma sak med den gröna sparrisen. 

Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Stek köttet i smör, till något mindre än vad ni vill ha i slutresultat, rare, medium eller well done och lägg det sedan i en ugnsfast form med camembertosten ovanpå.

Ställ in i ugnen några minuter, tills osten börjar att smälta. 
Lägg upp köttet med osten på toppen, på tallrikarna. Lägg på champinjonerna  och sparrisen och ovanpå det lägger du den tunt skivade rödlöken. Klart att servera. 
Servera gärna en grönsallad till. 

Chokladhallonmousse

100 g mörk choklad (70%)
1 dl grädde
1 äggula
1 dl hallon
1 msk honung

Använd gärna frusna hallon till moussen, de frusna bären är tvärtemot vad man kan tro, ofta vitaminrikare, än importerade färska.

Chokladen ska inte vara mörkare än 70 % då smaken kan bli något bitter. Börja med att mosa hallonen (spara några om du vill garnera). Smält chokladen sakta i ett vattenbad, tillsätt äggulan och rör om. 

Vispa grädden i en skål, tillsätt de mosade hallonen och honungen. Blanda hallongrädde och chokladsmet. Dela upp moussen i två skålar, ställ in i kylen i minst två timmar. Garnera gärna med hallon eller lite riven mörk choklad!

LYCKA TILL!


Tillbaka till första sidan >>