Meny 3


Denna trerättersmeny är en vegetarisk GI-middag för två personer



MENY

Förrätt:     Paprikasoppa med turkisk yoghurt serverad med rostat surdegsbröd  
Varmrätt:   Vitlöksstekta quornfileér med spenatsallad
Dessert:   Egen vaniljyoghurt med bär

Paprikasoppa med turkisk yoghurt serverad med rostat surdegsbröd med smakrik ost

3 röda paprikor
2  vitlöksklyftor
1 rödlök
1 tomat
4 dl  buljong
svartpeppar
Surdegsbröd 
ost
Dela paprikorna i två delar och lägg dem med skalet uppåt i en oljad ungsfast form. Grilla dem i ugnen till skalen är nästan helt svarta. När paprikan har svalnat något lägger du paprikan i en plastpåse, försluter påsen och låter ligga i tio minuter. När du sedan öppnar påsen är skalet enkelt att bara dra av. 

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i tomaten. När den kokat med i vattnet någon minut börjar skalet att spricka. Ta upp tomaten och dra enkelt av skalet av den med. När du skalat tomaten hackar du den i småbitar.

Stek skivad vitlök och finhackad rödlök tills de är mjuka och fått lite färg. Tillsätt den hackade tomaten och låt steka i ca fem minuter. 

Mixa den skalade paprikan med lök- och tomatblandningen med eller i en mixer. Kör tills grönsakerna är puréade. Tillsätt buljongen och häll i en kastrull, låt soppan koka upp. Nu är soppan klar att servera. Servera gärna soppan med en klick turkisk yoghurt i, en skiva rostat surdegsbröd med en smakrik ost på, jämte.

Vitlöksstekta quornfileér med spenatsallad

300 g quornfiléer
3 vitlöksklyftor
olivolja
salt 
peppar

Färsk bladspenat
1 rödlök
75 g chevréost
rostade pinjenötter
olivolja

Stek quornfiléerna i skivad vitlök och olja. Blanda en sallad av bladspenaten, tunt skivad rödlök, skivad chevréost och pinjenötter. Ringla olivolja över. Vill ni servera lite mer kolhydrater till är quinoa ett passande och gott alternativ. 

Egen vaniljyoghurt med bär

3 dl turkisk yoghurt
1 äggula
0,5 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
1 dl blåbär
1 dl hallon
0,5 dl hackade valnötter
honung

Blanda samman yoghurten med äggulan, nötterna och vaniljpulvret. Lägg i serveringsskålar. ringla lite honung över yoghurtblandningen. Så här långt går det bra att förbereda desserten, men vänta med bären till strax innan servering så de inte sjunker ihop. Lägg på bären - färdigt att servera!


Tillbaka till första sidan >>